Регіональна діалог-сесія «Діяльнісний підхід 2.0: теорія та практика впровадження»


25 лютого 2021 р. відповідно до плану роботи комунального закладу «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради на 2021 рік, Меморандуму про співпрацю між КЗ «ЗОІППО» ЗОР та The LEGO Foundation (Королівство Данія) в онлайн режимі відбулася Регіональна науково-практична діалог-сесія «Діяльнісний підхід 2.0: теорія та практика впровадження» для проєктних команд фахівців закладів загальної середньої освіти Запорізької області, представників Центрів професійного розвитку педагогічних працівників, фахівців територіальних відділів освіти, які відповідають за початкову освіту.

Захід організований та проведений командою фахівців Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, а саме – проректором з наукової роботи та міжнародної діяльності Тетяною Гурою, співробітниками науково-дослідної лабораторії «Науково-методичний супровід розвитку професійної компетентності педагогів щодо фасилітації гри та реалізації ігрових методів навчання в освітньому просторі Запорізького регіону» Людмилою Шульгою, Ольгою Байєр, Юлією Чемодуровою та наукового відділу Віталієм Лісіциним, Оксаною Онопко, а також командою The LEGO Foundation (Королівство Данія) (керівницею освітніх ініціатив Оксаною Ромою, регіональною тренеркою Запорізької області Оленою Черевичною, тренеркою Оленою Шуляк та ін.).

У Регіональній діалог-сесії взяли учать керівники та вчителі 34 закладів середньої освіти Запорізької області, фахівці 8 центрів професійного розвитку педагогічних працівників міст Бердянська, Вільнянска, Гуляйполе, Запоріжжя, Енергодар, Токмак, міських та районних відділів освіти, об’єднаних територіальних громад у кількості понад 150 освітян.

До учасників заходу звернулась керівниця освітніх ініціатив The LEGO Foundation (Королівство Данія) Оксана Рома й акцентувала увагу на місії фонду в Україні, озвучила ключові тези Всесвітнього економічного форуму та дані Світового Дослідження Цінностей по вихованню дітей в Україні, а також оприлюднила результати запровадження діяльнісного підходу до навчання в НУШ.

Заступниця директора Кушугумського навчально-виховного комплексу «Інтелект» Тетяна Колесник презентувала досвід із реалізації діяльнісного підходу до навчання в початковій школі. Олена Шуляк, тренерка The LEGO Foundation, продемонструвала учасникам діалог-сесії прийоми застосування діяльнісного підходу й активізації емоційно-пізнавальної сфери учнів. Олександр Жук, учитель інформатики комунального закладу «Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Джерело» Запорізької обласної ради презентував результати проєктної діяльності учнів, креативні учнівські ідеї  та інноваційні педагогічні здобутки.

Юлія Зубцова, доцентка кафедри дошкільної і початкової освіти Запорізького національного університету, запропонувала учасникам заходу пригадати свою alma mater і провела екскурсію по сучасному освітньому середовищу студентів, висвітлила новітні підходи з підготовки майбутніх вчителів початкової школи і результати запровадження курсу «Навчання через гру».

Результати проведеного дослідження з упровадження діяльнісного підходу у Новій українській початковій школі в закладах освіти Запорізької області презентувала проректорка з наукової роботи та міжнародної діяльності, професорка Тетяна Гура, акцентувавши увагу на розвитку креативності як провідного принципу діяльнісного підходу в освіті. Про навчання педагогів початкової школи на тренінгах та курсах підвищення кваліфікації інформувала завідувачка науково-дослідної лабораторії «Науково-методичний супровід розвитку професійної компетентності педагогів щодо фасилітації гри та реалізації ігрових методів навчання в освітньому просторі Запорізького регіону» Людмила Шульга.

Рефлексія по закінченню діалог-сесії в чаті продемонструвала високу активність, піднесений настрій, вдячність за пізнавальну зустріч та готовність на подальше впровадження діяльнісного підходу до навчання в початковій школі.

Дякуємо всім учасникам заходу! Повідомляємо, що участь у діалог-сесії сертифікується за системою ECТS (0,1). 



Регіональна діалог-сесія «Навчання через гру: науково-практичний вимір»


4 лютого 2021 р. відповідно до плану роботи комунального закладу «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради на 2021 рік, Меморандуму про співпрацю між КЗ «ЗОІППО» ЗОР та The LEGO Foundation (Королівство Данія) в онлайн режимі відбулась Регіональна діалог-сесія «Навчання через гру: науково-практичний вимір».

Захід організований та проведений командою фахівців Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, а саме – проректором з наукової роботи та міжнародної діяльності Тетяною Гурою, співробітниками науково-дослідної лабораторії «Науково-методичний супровід розвитку професійної компетентності педагогів щодо фасилітації гри та реалізації ігрових методів навчання в освітньому просторі Запорізького регіону» Людмилою Шульгою, Ольгою Байєр, Юлією Чемодуровою та наукового відділу Віталієм Лісіциним, Оксаною Онопко, та командою The LEGO Foundation (Королівство Данія) (керівницею освітніх ініціатив Оксаною Ромою, регіональною тренеркою Запорізької області Оленою Черевичною та ін.).

У Регіональній діалог-сесії взяли учать керівники та методисти 21 закладів дошкільної освіти Запорізької області – учасників проєкту «Сприяння освіті», а також фахівці центрів професійного розвитку педагогічних працівників, міських та районних відділів освіти, об’єднаних територіальних громад у загальній кількості 76 освітян.

Свою роботу діалог-сесія розпочала з легкого і позитивного старту, який активізував учасників і налаштував на плідну співпрацю. Керівниця освітніх ініціатив The LEGO Foundation (Королівство Данія) Оксана Рома зосередила увагу на важливості впровадження проєкту «Навчання через гру» в дошкільній освіті, установах вищої освіти та післядипломної педагогічної освіти і наголосила на необхідності кардинальної зміни ролі педагога з інформатора знань на фасилітатора гри, який створює умови для активізації комунікації дитини зі світом і один з одним, розвитку креативність та вміння працювати в команді.

Завідувач кафедри дошкільної освіти КЗ «ЗОІППО» ЗОР Ольга Байєр відзначила роль гри у навчанні дошкільнят за новим Базовим компонентом дошкільної освіти, висвітлила зміст освітньої лінії «Гра» і умови його реалізації.

Марія Адрієнко, педагог закладу дошкільної освіти №285 «Посмішка» м. Запоріжжя презентувала систему освітньої діяльності з навчання через гру з дітьми дошкільного віку.

Викладач Запорізького національного університету Ганна Чорна висвітлила новітні підходи з підготовки майбутніх педагогів у контексті трансформаційних змін у вищій освіті.

Проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності Тетяна Гура презентувала результати порівняльного дослідження показників розвитку професійної компетентностей педагогів закладів дошкільної освіти Запорізького регіону щодо реалізації підходу «навчання через гру» в 2018 та 2021 роках і зазначила про успішність співпраці КЗ «ЗОІППО»ЗОР із The LEGO Foundation в аспекті формування ціннісного ставлення педагогів до гри в освітньому процесі.

Завідувач науково-дослідної лабораторії «Науково-методичний супровід розвитку професійної компетентності педагогів щодо фасилітації гри та реалізації ігрових методів навчання в освітньому просторі Запорізького регіону», Людмила Шульга презентувала спецкурс під час проходження курсів підвищення кваліфікації для категорій педагогів, що навчаються за освітніми програмами «Вихователі закладів дошкільної освіти» і «Вихователі-методисти закладів дошкільної освіти».

Плідне спілкування педагогів під час діалог-сесії сприяло ефективному обміну досвідом і надихнуло на подальше впровадження підходу «навчання через гру». Дякуємо всім учасникам заходу! Повідомляємо, що участь у діалог-сесії сертифікується за системою ECТS (0,1).